Bazyliowe kopytka
Aromatyczna kuchnia..
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 niepełne szklanki mąki,
- 1/2 doniczki bazylii,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z bazylii zostawić kilka listków do dekoracji, resztę posiekać. Ugotowane i dobrze schłodzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, siekane zioła i mąkę, bardzo dokładnie wyrobić, podsypując. Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich uformować w wałeczek. Kroić ukośne kopytka, gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane rozpuszczonym masłem udekorowane listkami bazylii.
Czas przygotowania 30 min. przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".