Reklama

Reklama

BEZ GRAMA ŚMIETANY – LEKKI KREM POROWO-ZIEMNIACZANY Z GRZANKAMI

Utrzymujące się niskie temperatury, deszcz i brak słońca za oknem nie pozostawiają złudzeń - do prawdziwej wiosny jeszcze daleko. A to powoduje, że me nasza odporność jest osłabiona, dopada nas senność i przygnębienie. Warto więc zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą w rozgrzewające posiłki. Zapomnijmy jednak o wysokokalorycznych zupach, które dominowały w zimowym menu. Zamiast śmietany – do jej zagęszczenia użyjmy ziemniaków.

Składniki

  • por - 2 sztuki
  • ziemniaki - 350 g
  • marchewka - 50 g
  • bulion warzywny - 1 litr
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony tymianek - ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki
  • chleb bawarski wieloziarnisty np. Dan Cake
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Kromki chleba bawarskiego np. Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami. 

Smacznego!

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje