BEZ GRAMA ŚMIETANY – LEKKI KREM POROWO-ZIEMNIACZANY Z GRZANKAMI
Utrzymujące się niskie temperatury, deszcz i brak słońca za oknem nie pozostawiają złudzeń - do prawdziwej wiosny jeszcze daleko. A to powoduje, że me nasza odporność jest osłabiona, dopada nas senność i przygnębienie. Warto więc zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą w rozgrzewające posiłki. Zapomnijmy jednak o wysokokalorycznych zupach, które dominowały w zimowym menu. Zamiast śmietany – do jej zagęszczenia użyjmy ziemniaków.

Składniki
- por - 2 sztuki
- ziemniaki - 350 g
- marchewka - 50 g
- bulion warzywny - 1 litr
- czosnek - 1 ząbek
- cebula dymka - 1 sztuka
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- suszony tymianek - ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki
- chleb bawarski wieloziarnisty np. Dan Cake
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Kromki chleba bawarskiego np. Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami. Smacznego!