Beza kokosowa
Białka ubij, dosypując sól oraz cukier i wlewając sok z cytryny.
Składniki na 12 porcji:
- 8 białek
- 40 dag cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 dag wiórków kokosowych
- 50 dag jagód
- 2 op. cukru waniliowego
- 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- 50 dag śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij, dosypując sól oraz cukier i wlewając sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, domieszaj kokos.
2. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj dwa duże okręgi. Każde z nich posmaruj grubą warstwą masy bezowej. Uformuj wyższe brzegi. Blaty bezowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piecz przez godzinę. Wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (ok. 3 godz.)
3. Jagody opłucz, wysusz na ściereczce. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Bezy przełóż bitą śmietaną oraz jagodami. Udekoruj, np. listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.