Beza kokosowa

Białka ubij, dosypując sól oraz cukier i wlewając sok z cytryny.

Beza kokosowa
Beza kokosowaPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 8 białek
  • 40 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 50 dag jagód
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 50 dag śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij, dosypując sól oraz cukier i wlewając sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, domieszaj kokos.

2. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj dwa duże okręgi. Każde z nich posmaruj grubą warstwą masy bezowej. Uformuj wyższe brzegi. Blaty bezowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piecz przez godzinę. Wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (ok. 3 godz.)

3. Jagody opłucz, wysusz na ściereczce. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Bezy przełóż bitą śmietaną oraz jagodami. Udekoruj, np. listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kokosowa owsiankaTV Interia
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas