Bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną
Przepis na bezglutenowy przysmak z pysznymi owocami – smażonymi śliwkami, porzeczkami i jagodami. Całość zwieńczy domowa bita śmietana.

Składniki
- ciasto
- 500 g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio)
- 150 g masła
- 3 łyżeczki cukru
- 4 jajka
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- dodatki
- 10 śliwek
- 1 łyżka masła orzechowego
- Garść granoli
- Szczypta cynamonu
- 1 śmietanka 30%
- Jagody
- Porzeczki
- Miód
Sposób przygotowania
1. Rozpuścić masło. Mieszankę mąk wymieszać w misce z cukrem, jajkami i mlekiem. Do całości przelać rozpuszczone masło. Zmiksować mikserem na gładką masę. Gofry piec w gofrownicy przez kilka minut aż będą złociste.
2. Wydrylowane śliwki przesmażyć z cynamonem na odrobinie masła. Na koniec dodać masło orzechowe i granole.
3. Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru.
4. Gofry podawać z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.