Reklama

Reklama

Bezglutenowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Przepis na bezglutenowy przysmak z pysznymi owocami – smażonymi śliwkami, porzeczkami i jagodami. Całość zwieńczy domowa bita śmietana.

Składniki - ciasto

  • 500 g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio)
  • 150 g masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego

Składniki - dodatki

  • 10 śliwek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Garść granoli
  • Szczypta cynamonu
  • 1 śmietanka 30%
  • Jagody
  • Porzeczki
  • Miód

Sposób przygotowania

1. Rozpuścić masło. Mieszankę mąk wymieszać w misce z cukrem, jajkami i mlekiem. Do całości przelać rozpuszczone masło. Zmiksować mikserem na gładką masę. Gofry piec w gofrownicy przez kilka minut aż będą złociste.

2. Wydrylowane śliwki przesmażyć z cynamonem na odrobinie masła. Na koniec dodać masło orzechowe i granole.

3. Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru.

4. Gofry podawać z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje