Bezglutenowe pierogi z owocami

Któregoś grudniowego popołudnia opublikowałam na blogu przepis na pierogi na bazie kaszy jaglanej. Receptura znalazła rzesze zwolenników, jednak docierały do mnie też głosy osób, które nie mogły sobie z nią poradzić. Czym prędzej przygotowałam więc drugą wersję pierogów bez glutenu i gotowych mieszanek - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

Bezglutenowe pierogi z owocami
Bezglutenowe pierogi z owocami materiały prasowe
Bezglutenowe pierogi z owocami
Bezglutenowe pierogi z owocami materiały prasowe

Nieskromnie przyznam, że te udają się za każdym razem. Nie będziesz mieć problemu z ich wałkowaniem, lepieniem, gotowaniem, a już szczególnie konsumpcją.

Składniki na 50 - 60 sztuk

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj, dodaj olej i wodę i wstępnie wymieszaj całość mikserem. Jeżeli potrzeba, wlej więcej wody. Zagniataj przez kilka minut aż uzyskasz jednolite ciasto. Podziel je na 3 - 4 części i każdą część owiń folią. Odłóż ciasto, żeby odpoczęło.

Owoce możesz posłodzić ksylitolem.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Na każdym układaj łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlepiaj końce.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącego płynu wrzucaj pierogi i gotuj ok. 1 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową, przelewaj zimną wodą, by zapobiec sklejaniu, a następnie układaj na talerzu.

Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukremmateriały prasowe

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem". Wydawnictwo Helion. Premiera: 13 lutego 2017.

"Słodkie sekrety..." to druga po bestsellerowej "Bez glutenu, bez wyrzeczeń" książka Weroniki Madejskiej, autorki bloga natchniona.pl. Tym razem na warsztat weszły bezglutenowe słodkości, wymyślone, stworzone i przetestowane przez autorkę, która od 12. roku życia stosuje dietę bezglutenową.

Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami INTERIA.PL
INTERIA/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas