Bezowa rolada
Prawdziwa gratka dla miłośników bezy: chrupiąca na zewnątrz i aksamitnie kremowa w środku. W przeciwieństwie do zwykłej bezy piecze się ją tylko 30 minut. Palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140°C. Blachę o wymiarach 34 na 25 cm i wysokości 4 cm wyłóż pergaminem.
2. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj cukier. Ubijaj, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wlej ocet, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Delikatnie całość przemieszaj.
3. Masę wyłóż na przygotowaną blaszkę, równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 30 min. Wyłącz piekarnik. Pozostaw blat bezowy na 3 min. Wyjmij, studź na blasze kolejne 3 min. Przełóż na deskę.
4. Kremówkę ubij na sztywno z 2-3 łyżkami cukru pudru. Wmieszaj pół szklanki jagód. Masę rozłóż na bezie. Szybko zwiń roladę. Posyp cukrem pudrem.