Białe szaleństwo
Ze wszystkich przetworów mlecznych ser twarogowy zawiera najmniej wapnia (94 mg na 100 g), za to jest bogatym źródłem białka, witamin i tłuszczu. Warto go podawać dziecku już od 11. miesiąca życia.
Maluchy doceniają jego delikatny, lekko kwaskowaty smak i nie trzeba ich długo namawiać do jedzenia. Twaróg może być składnikiem potraw na każdą porę dnia. Na śniadanie warto dziecku przygotować twarożek na słodko z dodatkiem świeżych sezonowych (lub mrożonych) owoców.
Całej rodzinie z pewnością przypadnie do gustu biały ser roztarty widelcem i połączony z pokrojoną rzodkiewką, ogórkiem oraz posiekanym koperkiem i polany kilkoma łyżkami jogurtu lub śmietany.
Nieco starszemu brzdącowi, który lubi ostrawe smaki, możesz przygotować twarożek czosnkowy. Wystarczy, że do białego sera utartego z jogurtem dodasz ząbek zmiażdżonego czosnku i pokrojoną rzodkiewkę. Taki twarożek, podany z grzankami, smakuje wyśmienicie.