Bienenstich - użądlenie pszczoły
Klasyczne niemieckie ciasto.
- 125 ml+ 3 łyżki mleka
- 250 g mąki
- 21 g drożdży
- 125g masła
- szczypta soli
- łyżka miodu
- 100 g płatków migdałowym
- 500 g śmietanki kremówki
- opakowanie sosu waniliowego w proszku (lub pół opakowania budyniu waniliowego)
- tłuszcz i bułka tarta do formyPrzygotowanie:
125 ml mleka podgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem, 25 g cukru, wlać do ciasta i przysypać lekko mąką. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, 50 g masła, 25 g cukru i sól i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
75 g masła, 75 g cukru, miód i płatki migdałowe, zagotować, ciągle mieszając, aż masa nieco zbrązowieje. Zdjąć z pieca i dodać 3 łyżki mleka, ostudzić. Okrągłą formę (26 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na krążek (26 cm) i umieścić w formie. Jeszcze raz odstawić na 10 minut pod przykryciem. Polać polewą migdałową. Piec w 200 st. C ok 20 minut. Kolejne 5 minut trzymać w zamkniętym piekarniku. Wyjąć ostudzić, uwolnić z formy. Ciasto przekroić na 2 blaty, górny pokroić na 12 kawałków. Śmietanę ubić, wsypać sos waniliowy w proszku (lub budyń). Dolny blat ciasta posmarować kremem, ułożyć kawałki ciasta i wstawić na godzinę do lodówki.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal