Biszkoptowa fantazja

Zamiast kupować w sklepie gotowe słodycze, zrób ze swoim dzieckiem ciasto biszkoptowe.

Taki biszkopt smakuje doskonale
Taki biszkopt smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 8-10 sztuk:

Na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyż-ka gorącej wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ponadto:

  • 4-5 małych jabłek,
  • 2 i 1/4 szklanki wody,
  • 10 dag cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • cukier puder,
  • płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Jabłka umyj i obierz. Przekrój na pół, delikatnie usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier wanilino-wy oraz cukier. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop zacznie wrzeć, włóż połówki jabłek. Gotuj na małym ogniu 3-5 min, od czasu do czasu obracając owoce, by równomiernie zmiękły. Jabłka wyjmij z syropu i przełóż na talerz, by obeschły. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puch, pod koniec wlewając gorącą wodę. Do masy żółtkowej dodaj ubitą pianę, wymieszaj.Stopniowo wsyp mąkę z proszkiem, całość delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła. Foremki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do każdej nalej porcję ciasta, na środku ułóż połówki jabłek. Piecz 25-30 minut w temperaturze 170°C. Wystudzone babeczki oprósz cukrem pudrem i posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas