Biszkoptowe owsianki

Lekkie ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, dodając 1 szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna, małymi porcjami dosypuj cukier, ciągle ubijając. Gdy piana zrobi się gładka  i błyszcząca, domieszaj żółtka.

2. Rozpuść masło. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną, otrębami, proszkiem, cynamonem  i resztą soli. Połącz z masą jajeczną, domieszaj ostudzone masło, a na koniec - owoce.

3. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok. 45 minut. Placek wyjmij  z formy i zostaw do ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem.

Szybkie ciasteczka z płatków owsianychInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas