Biszkoptowe owsianki
Lekkie ciasto z porzeczkami

Składniki
- 1 szkl. wymieszanych czerwonych porzeczek bez szypułek oraz jagód
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. otrębów owsianych
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty soli
- cukier puder do posypania
6-8 porcji
Sposób przygotowania
1. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, dodając 1 szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna, małymi porcjami dosypuj cukier, ciągle ubijając. Gdy piana zrobi się gładka i błyszcząca, domieszaj żółtka.
2. Rozpuść masło. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną, otrębami, proszkiem, cynamonem i resztą soli. Połącz z masą jajeczną, domieszaj ostudzone masło, a na koniec - owoce.
3. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Przelej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok. 45 minut. Placek wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem.