Reklama

Reklama

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym

Mięso w pysznym sosie z ziemniakami i surówką to wspomnienie domowego obiadu z dzieciństwa. Bitki wieprzowe są kruche i soczyste, a w połączeniu z grzybowym sosem nabierają wyrazistego, leśnego smaku i aromatu.

Czas przyrządzenia: ok. 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 spore plastry polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 50 dag mrożonych kurek albo świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek

Plastry mięsa opłucz, wytrzyj i rozbij tłuczkiem. Włóż do miseczki i dodaj zioła oraz oliwę. Mięso wymieszaj. Włóż do lodówki na 20-30 minut. 

Mrożone kurki przelej na sitku wrzątkiem i osusz. Jeśli używasz pieczarek, oczyść je papierowym ręcznikiem zwilżonym wodą. Większe sztuki pokrój na cząstki, małe grzyby pozostaw w całości. 

Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i masło. Zeszklij na nim cebulę. Włóż grzyby. Ew. podlej odrobiną wody. Duś je do miękkości. Pod koniec, zdejmując z ognia, dodaj śmietankę, oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem. 

Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 20-25 minut w temp. 180°C. Upieczone bitki włóż do sosu i zagotuj wszystko na głębokiej patelni. Posyp posiekaną natką.

Reklama

***
Zobacz więcej: 

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Bitki wieprzowe | sos | grzyby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy