Bitki wieprzowe w sosie grzybowym

Mięso w pysznym sosie z ziemniakami i surówką to wspomnienie domowego obiadu z dzieciństwa. Bitki wieprzowe są kruche i soczyste, a w połączeniu z grzybowym sosem nabierają wyrazistego, leśnego smaku i aromatu.

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym są kruche i aromatyczne
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym są kruche i aromatyczne 123RF/PICSEL

Plastry mięsa opłucz, wytrzyj i rozbij tłuczkiem. Włóż do miseczki i dodaj zioła oraz oliwę. Mięso wymieszaj. Włóż do lodówki na 20-30 minut. 

Mrożone kurki przelej na sitku wrzątkiem i osusz. Jeśli używasz pieczarek, oczyść je papierowym ręcznikiem zwilżonym wodą. Większe sztuki pokrój na cząstki, małe grzyby pozostaw w całości. 

Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i masło. Zeszklij na nim cebulę. Włóż grzyby. Ew. podlej odrobiną wody. Duś je do miękkości. Pod koniec, zdejmując z ognia, dodaj śmietankę, oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem. 

Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 20-25 minut w temp. 180°C. Upieczone bitki włóż do sosu i zagotuj wszystko na głębokiej patelni. Posyp posiekaną natką.

"Ewa gotuje": Gołąbki z kaszankąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas