Bitki wieprzowe w sosie grzybowym
Mięso w pysznym sosie z ziemniakami i surówką to wspomnienie domowego obiadu z dzieciństwa. Bitki wieprzowe są kruche i soczyste, a w połączeniu z grzybowym sosem nabierają wyrazistego, leśnego smaku i aromatu.
Składniki
- 4 spore plastry polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 18%
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 50 dag mrożonych kurek albo świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
Plastry mięsa opłucz, wytrzyj i rozbij tłuczkiem. Włóż do miseczki i dodaj zioła oraz oliwę. Mięso wymieszaj. Włóż do lodówki na 20-30 minut.
Mrożone kurki przelej na sitku wrzątkiem i osusz. Jeśli używasz pieczarek, oczyść je papierowym ręcznikiem zwilżonym wodą. Większe sztuki pokrój na cząstki, małe grzyby pozostaw w całości.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i masło. Zeszklij na nim cebulę. Włóż grzyby. Ew. podlej odrobiną wody. Duś je do miękkości. Pod koniec, zdejmując z ognia, dodaj śmietankę, oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 20-25 minut w temp. 180°C. Upieczone bitki włóż do sosu i zagotuj wszystko na głębokiej patelni. Posyp posiekaną natką.
***
Zobacz więcej:
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>