Składniki: Farsz: - 1 cebula, - 0.5 kg mięsa mielonego (wieprzowego), - 2 łyżki majeranku, - 1 łyżeczka soli, - 1 łyżeczka pieprzu Ciasto: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 2 jajka, - 2 łyżki mąki kukurydzianej, - sól, pieprz Oraz: - olej, - kwaśna śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obrać utrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar soku. Cebulę obrać, utrzeć, dodać do ziemniaków. Dodać jajka i mąkę, wyrobić na ciasto jak do placków ziemniaczanych. Doprawić solą i pieprzem. Na farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć. Połączyć z mięsem mielonym, dodać przyprawy, wyrobić. Na rozgrzany na patelni olej nakładać cienkie placki z masy ziemniaczanej, na nie farsz i kolejną warstwę masy ziemniaczanej (warstwy powinny być cienkie). Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Podawać z kwaśną śmietaną.