Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami
Pyszne danie kuchni rosyjskiej.

Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 150 g świeżych pieczarek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 300 g Serka topionego z pieczarkami np. MSM Mońki
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
Smacznego!