Blok czekoladowy
Idealny deser na święta - pyszny, nieskomplikowany, dający się podzielić na wiele kawałków, a do tego powstaje bez pieczenia. Może chłodzić się w lodówce, gdy piekarnik zajmą bożonarodzeniowe wypieki.

Składniki
- Kostka margaryny
- Garść rodzynek
- 400 g herbatników
- Opakowanie mleka w proszku
- 5 łyżek kakao
- 1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy)
- Pół szklanki wody
1. Połowę herbatników kruszymy i mielimy na proszek przy pomocy blendera. Drugą połowę łamiemy tak, by uzyskać niewielkie kawałeczki.2. W międzyczasie umieszczamy rodzynki w niewielkiej miseczce i zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem), odstawiamy na pół godziny.3. Pokruszone ciastka i herbatnikowy proszek umieszczamy w głębokiej misce, dodajemy, kakao, wymoczone (i odcedzone) rodzynki oraz mleko w proszku, bardzo dokładnie mieszamy całość.4. W rondelku umieszczamy margarynę, dosypujemy cukier i zalewamy połową szklanki wody. Zagotowujemy, mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy jego zawartość do miski z suchymi składnikami, wszystko raz jeszcze bardzo dokładnie mieszamy.5. Masę przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę chłodzimy w lodówce kilka godzin (a najlepiej całą noc), po czym ostrożnie wyjmujemy ją z formy i kroimy na kawałeczki przy pomocy ostrego noża. Wierzch można udekorować za pomocą czekolady startej na tarce lub polewą z białej czekolady.Aby deser nabrał bardziej świątecznego charakteru, można udekorować jego wierzch bakaliami - różnymi rodzajami orzechów, rodzynkami i suszoną żurawiną.

II wariant (bez mleka w proszku)
Składniki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów włoskich
- 180 g margaryny
- 180 g herbatników
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- większa garść kandyzowanych wiśni
1. Herbatniki kruszymy w miseczce, orzechy i wiśnie kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałeczki. 2. Margarynę i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej w garnuszku umieszczonym nad większym garnkiem z gotującą się wodą, mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy masę znad pary, dodajemy likier, mieszamy. 3. Do masy dodajemy pokruszone herbatniki i posiekane bakalie. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u nas keksówka). Wyrównujemy wierzch, zostawiamy blok do ostygnięcia. Gdy całkiem przestygnie, umieszczamy go w lodówce i chłodzimy kilka godzin.