Reklama

Reklama

Blok czekoladowy

Idealny deser na święta - pyszny, nieskomplikowany, dający się podzielić na wiele kawałków, a do tego powstaje bez pieczenia. Może chłodzić się w lodówce, gdy piekarnik zajmą bożonarodzeniowe wypieki.

Składniki

  • Kostka margaryny
  • Garść rodzynek
  • 400 g herbatników
  • Opakowanie mleka w proszku
  • 5 łyżek kakao
  • 1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy)
  • Pół szklanki wody

1. Połowę herbatników kruszymy i mielimy na proszek przy pomocy blendera. Drugą połowę łamiemy tak, by uzyskać niewielkie kawałeczki.

2. W międzyczasie umieszczamy rodzynki w niewielkiej miseczce i zalewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem), odstawiamy na pół godziny.

3. Pokruszone ciastka i herbatnikowy proszek umieszczamy w głębokiej misce, dodajemy, kakao, wymoczone (i odcedzone) rodzynki oraz mleko w proszku, bardzo dokładnie mieszamy całość.

4. W rondelku umieszczamy margarynę, dosypujemy cukier i zalewamy połową szklanki wody. Zagotowujemy, mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy jego zawartość do miski z suchymi składnikami, wszystko raz jeszcze bardzo dokładnie mieszamy.

5. Masę przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę chłodzimy w lodówce kilka godzin (a najlepiej całą noc), po czym ostrożnie wyjmujemy ją z formy i kroimy na kawałeczki przy pomocy ostrego noża. Wierzch można udekorować za pomocą czekolady startej na tarce lub polewą z białej czekolady.

Aby deser nabrał bardziej świątecznego charakteru, można udekorować jego wierzch bakaliami - różnymi rodzajami orzechów, rodzynkami i suszoną żurawiną. 

Reklama

II wariant (bez mleka w proszku)

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 180 g margaryny
  • 180 g herbatników
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • większa garść kandyzowanych wiśni

1. Herbatniki kruszymy w miseczce, orzechy i wiśnie kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałeczki. 

2. Margarynę i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej w garnuszku umieszczonym nad większym garnkiem z gotującą się wodą, mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy masę znad pary, dodajemy likier, mieszamy. 

3. Do masy dodajemy pokruszone herbatniki i posiekane bakalie. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u nas keksówka). Wyrównujemy wierzch, zostawiamy blok do ostygnięcia. Gdy całkiem przestygnie, umieszczamy go w lodówce i chłodzimy kilka godzin.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje