Blok orientalny
Coś dla miłośników mięsnych potraw.

Składniki
- 2 podudzia z kurczaka
- 50 dag kurzych nóżek
- 1 włoszczyzna + 2 marchewki
- kawałek korzenia imbiru (2 cm)
- 2-3 źdźbła trawy cytrynowej
- 3 łyżki żelatyny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- duża szczypta curry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 listki kafiru lub listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu
- olej z pestek winogron
Sposób przygotowania
1. Mieso umyj, włóż do garnka, wlej 5 szkl. zimnej wody. Zagotuj, podgrzewając na wolnym ogniu, zdejmij szumowiny. Warzywa z włoszczyzny i imbir obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek obierz, ząbki podsmaż na oleju. Warzywa, imbir i czosnek dołóż do gotującego się mięsa. Dodaj przyprawy i sos sojowy.2. Gotuj 2-3 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Wywar lekko przestudź, przecedź, przelewając przez gęste sito wyłożone gazą. Odłóż mięso i 2-3 marchewki. Oczyść je z przypraw. Mięso oczyść ze skóry, poszarp na cienkie paski (najlepiej widelcem), a marchewki pokrój w średniej grubości talarki. 3. Wywar podgrzej, ale nie gotuj. Wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź. 4-5 łyżek wylej do formy, schłodź. Dołóż mięso i marchewki, zalej resztą wywaru, odstaw do stężenia.