Blok orientalny

Coś dla miłośników mięsnych potraw.

Galaretka mięsna
Galaretka mięsna123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mieso umyj, włóż do garnka, wlej 5 szkl. zimnej wody. Zagotuj, podgrzewając na wolnym ogniu, zdejmij szumowiny. Warzywa z włoszczyzny i imbir obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Czosnek obierz, ząbki podsmaż na oleju. Warzywa, imbir i czosnek dołóż do gotującego się mięsa. Dodaj przyprawy i sos sojowy.

2. Gotuj 2-3 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Wywar lekko przestudź, przecedź, przelewając przez gęste sito wyłożone gazą. Odłóż mięso i 2-3 marchewki. Oczyść je z przypraw. Mięso oczyść ze skóry, poszarp na cienkie paski (najlepiej widelcem), a marchewki pokrój w średniej grubości talarki. 

3. Wywar podgrzej, ale nie gotuj. Wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź. 4-5 łyżek wylej do formy, schłodź. Dołóż mięso i marchewki, zalej resztą wywaru, odstaw do stężenia.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas