Blok z pomidorami

Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Blok z pomidorami
Blok z pomidorami123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 70 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 pszenne tosty lok. 25 małych pomidorków
  • 120 ml mleka do namoczenia tostów
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu (ew. pęczaku)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • trochę oliwy do skropienia pieczeni i posmarowania formy
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień. Potem przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Zimne orzeszki grubo posiekaj. Tosty namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidorki umyj, 5-6 sztuk rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na spore kawałki. Pozostałe pomidorki pozostaw w całości (najlepiej razem z szypułkami).

2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśnięte pieczywo, jajko oraz cebulę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wymieszaj z ryżem, orzeszkami i pokrojonymi pomidorkami.

3. Podłużną foremkę posmaruj olejem (ew. dodatkowo oprósz tartą bułką). Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Ustaw pozostałe pomidorki. Skrop je oliwą. Posyp solą i suszoną bazylią.

4. Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 50 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Serwuj np. z kluseczkami ziemniaczanymi i pikantnym sosem.

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas