Blok z pomidorami
Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Składniki na 6 porcji:
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 pszenne tosty lok. 25 małych pomidorków
- 120 ml mleka do namoczenia tostów
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 szkl. ugotowanego ryżu (ew. pęczaku)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki orzeszków piniowych
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- trochę oliwy do skropienia pieczeni i posmarowania formy
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Orzeszki piniowe wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień. Potem przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Zimne orzeszki grubo posiekaj. Tosty namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidorki umyj, 5-6 sztuk rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na spore kawałki. Pozostałe pomidorki pozostaw w całości (najlepiej razem z szypułkami).
2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśnięte pieczywo, jajko oraz cebulę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wymieszaj z ryżem, orzeszkami i pokrojonymi pomidorkami.
3. Podłużną foremkę posmaruj olejem (ew. dodatkowo oprósz tartą bułką). Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Ustaw pozostałe pomidorki. Skrop je oliwą. Posyp solą i suszoną bazylią.
4. Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 50 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Serwuj np. z kluseczkami ziemniaczanymi i pikantnym sosem.