Błyskawiczne smarowidło do chleba. Domownicy będą się zajadać

Joanna Leśniak

Oprac.: Joanna Leśniak

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
152
Udostępnij

Smarowidło do chleba z suszonych pomidorów to jedno z tych kulinarnych odkryć, które odmienią twoje codzienne posiłki. Tego rodzaju pasta kanapkowa oferuje intensywny smak i aromat, doskonale komponuje się nie tylko z pieczywem. Niezależnie od okazji, okaże się idealnym dodatkiem, który przyniesie kubkom smakowym wyjątkową przyjemność.

Tak urozmaicisz swoje śniadania i kolacje
Tak urozmaicisz swoje śniadania i kolacjeCanva ProINTERIA.PL

Kanapki nie muszą być nudne

Odnosisz wrażenie, że ciągle na twoim talerzu lądują te same produkty? To częsty problem, przez brak pomysłu łatwo jest popaść w żywieniową rutynę. Z tego powodu warto mieć pod ręką niebanalne przepisy — proste i szybko w wykonaniu, które na nowo będą przynosić radość z samodzielnego przyrządzania posiłków.

Nie ograniczaj się do kładzenia na kromce sera czy szynki. Smarowidło do chleba z suszonymi pomidorami świetnie smakuje solo lub w towarzystwie serów oraz rukoli. Podawaj je do świeżej pajdy lub wykorzystaj do grzanek serwowanych na gorąco. Oto pomysł na przystawkę w iście włoskim stylu.

Smarowidło będzie pasować do śródziemnomorskiej bruschetty
Smarowidło będzie pasować do śródziemnomorskiej bruschetty123RF/PICSEL

Pasta do chleba z suszonych pomidorów. Gotowa w 15 minut

Próbowanie nowych receptur nie musi wiązać się z dużym wysiłkiem i koniecznością wygospodarowania ogromnego zapasu czasu. Proste smarowidło do chleba z suszonych pomidorów przygotujesz w zaledwie kwadrans i przy użyciu łatwo dostępnych produktów.

Lista składników:

  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • ¾ szklanki czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki umyj i ususz na ręczniku papierowym, czosnek obierz ze skórki.
  2. Wszystkie składniki umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj.
  3. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj niewielką porcję oliwy.
  4. Przypraw pieprzem i ponownie zmiksuj.

Pasta nie tylko do chleba

Zastosowanie smarowidła z suszonych pomidorów nie kończy się na kanapkach. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dip do chrupiących przekąsek, które serwujesz na imprezach albo surowych warzyw.

Pastę dodawać można do ulubionych dań makaronowych, np. spaghetti aglio e olio lub penne arrabiata. Wypróbuj ją jako niebanalny sos do domowej pizzy albo pizzerinek. Wykorzystasz ją jako składnik sałatki ze świeżej zieleniny, orzechów i sera feta, który połączy resztę produktów w spójną całość.

***

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowa
      „Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat
      Przejdź na