Błyskawiczne smarowidło do chleba. Domownicy będą się zajadać
Oprac.: Joanna Leśniak
Smarowidło do chleba z suszonych pomidorów to jedno z tych kulinarnych odkryć, które odmienią twoje codzienne posiłki. Tego rodzaju pasta kanapkowa oferuje intensywny smak i aromat, doskonale komponuje się nie tylko z pieczywem. Niezależnie od okazji, okaże się idealnym dodatkiem, który przyniesie kubkom smakowym wyjątkową przyjemność.
Spis treści:
Kanapki nie muszą być nudne
Odnosisz wrażenie, że ciągle na twoim talerzu lądują te same produkty? To częsty problem, przez brak pomysłu łatwo jest popaść w żywieniową rutynę. Z tego powodu warto mieć pod ręką niebanalne przepisy — proste i szybko w wykonaniu, które na nowo będą przynosić radość z samodzielnego przyrządzania posiłków.
Nie ograniczaj się do kładzenia na kromce sera czy szynki. Smarowidło do chleba z suszonymi pomidorami świetnie smakuje solo lub w towarzystwie serów oraz rukoli. Podawaj je do świeżej pajdy lub wykorzystaj do grzanek serwowanych na gorąco. Oto pomysł na przystawkę w iście włoskim stylu.
Pasta do chleba z suszonych pomidorów. Gotowa w 15 minut
Próbowanie nowych receptur nie musi wiązać się z dużym wysiłkiem i koniecznością wygospodarowania ogromnego zapasu czasu. Proste smarowidło do chleba z suszonych pomidorów przygotujesz w zaledwie kwadrans i przy użyciu łatwo dostępnych produktów.
Lista składników:
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- ¾ szklanki czarnych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki umyj i ususz na ręczniku papierowym, czosnek obierz ze skórki.
- Wszystkie składniki umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj.
- Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj niewielką porcję oliwy.
- Przypraw pieprzem i ponownie zmiksuj.
Pasta nie tylko do chleba
Zastosowanie smarowidła z suszonych pomidorów nie kończy się na kanapkach. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dip do chrupiących przekąsek, które serwujesz na imprezach albo surowych warzyw.
Pastę dodawać można do ulubionych dań makaronowych, np. spaghetti aglio e olio lub penne arrabiata. Wypróbuj ją jako niebanalny sos do domowej pizzy albo pizzerinek. Wykorzystasz ją jako składnik sałatki ze świeżej zieleniny, orzechów i sera feta, który połączy resztę produktów w spójną całość.
***