Zasada 1:1 uratowała moje placki ziemniaczane. Zawsze wychodzą perfekcyjnie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Placki ziemniaczane to uniwersalne danie, które posmakuje każdemu
Placki ziemniaczane to uniwersalne danie, które posmakuje każdemu123RF/PICSEL

Dlaczego placki ziemniaczane nie są chrupiące?

Domowe placki ziemniaczane smakują najlepiej
Domowe placki ziemniaczane smakują najlepiejPicsel123RF/PICSEL
  • Nieodpowiedni wybór ziemniaków. Zwykle w pierwszej kolejności zaleca się używanie "starych" kartofli. Ważne jest dobieranie mączystych odmian ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi.
  • Nadmiar wilgoci. To właśnie ta kwestia często staje się odpowiedzią na pytanie, dlaczego placki ziemniaczane są gumowate. Podczas przygotowania masy zawsze trzeba pamiętać o odsączeniu ziemniaków na sicie lub przy użyciu kuchennej ściereczki.
  • Niewłaściwa temperatura oleju. Smażenie placków ziemniaczanych w zbyt niskiej temperaturze będzie skutkować nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. Nasiąknięte olejem placki nie mają szans stać się chrupiące. Z kolei zbyt wysoka temperatura smażenia doprowadzi do tego, że z zewnątrz placki szybko się przypieką, ale w środku pozostaną surowe. Placki ziemniaczane należy smażyć w temperaturze 170-180°C.

Najlepsze placki ziemniaczane — o tej proporcji pamiętaj za każdym razem

Jak sprawdzić temperaturę smażenia? Termometr nie jest konieczny

W kontekście smażenia placków ziemniaczanych przyda ci się jeden trik
W kontekście smażenia placków ziemniaczanych przyda ci się jeden trik123RF/PICSEL
Jak się robi placki ziemniaczane?Interia KulinariaInteria Kulinaria