Zasada 1:1 uratowała moje placki ziemniaczane. Zawsze wychodzą perfekcyjnie

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane? W środku powinny być mięciutkie, a z zewnątrz złociste i chrupiące. Twoje dotychczasowe dania odbiegały od tego obrazka, a z patelni ściągałeś gumowate twory? Kluczowa jest odpowiednia proporcja składników. Trzymaj się zasady 1:1, a placki ziemniaczane za każdym razem będą perfekcyjne.

Placki ziemniaczane to uniwersalne danie, które posmakuje każdemu
Placki ziemniaczane to uniwersalne danie, które posmakuje każdemu123RF/PICSEL

Dlaczego placki ziemniaczane nie są chrupiące?

Chrupiące placki ziemniaczane wymagają uwagi w doborze składników, techniki przygotowania i odpowiedniej temperatury smażenia. Staranne przygotowanie masy, kontrola stanu oleju na patelni oraz stosowanie najlepszych produktów są kluczem do uzyskania złocistych placków ziemniaczanych, które będą smakować każdemu. Przyjrzyjmy się dokładniej czynnikom, które mogą zniweczyć nasze kulinarne wysiłki.

Domowe placki ziemniaczane smakują najlepiej
Domowe placki ziemniaczane smakują najlepiejPicsel123RF/PICSEL
  • Nieodpowiedni wybór ziemniaków. Zwykle w pierwszej kolejności zaleca się używanie "starych" kartofli. Ważne jest dobieranie mączystych odmian ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi.
  • Nadmiar wilgoci. To właśnie ta kwestia często staje się odpowiedzią na pytanie, dlaczego placki ziemniaczane są gumowate. Podczas przygotowania masy zawsze trzeba pamiętać o odsączeniu ziemniaków na sicie lub przy użyciu kuchennej ściereczki.
  • Niewłaściwa temperatura oleju. Smażenie placków ziemniaczanych w zbyt niskiej temperaturze będzie skutkować nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. Nasiąknięte olejem placki nie mają szans stać się chrupiące. Z kolei zbyt wysoka temperatura smażenia doprowadzi do tego, że z zewnątrz placki szybko się przypieką, ale w środku pozostaną surowe. Placki ziemniaczane należy smażyć w temperaturze 170-180°C.

Najlepsze placki ziemniaczane — o tej proporcji pamiętaj za każdym razem

Podstawy mamy opanowane. Przejdźmy do kolejnego patentu kulinarnego, który pozwoli nam uzyskać idealne placki ziemniaczane. Dotyczy on proporcji składników podczas przygotowania masy.

Na czym polega zasada 1:1? Oznacza ona użycie 1 łyżki mąki na 1 kilogram ziemniaków. Jeśli spełnimy dodatkowo warunek o wyborze mączystej odmiany kartofli, to w zupełności wystarczy do uzyskania masy ziemniaczanej o idealnej konsystencji.

Jak sprawdzić temperaturę smażenia? Termometr nie jest konieczny

W kontekście smażenia placków ziemniaczanych przyda ci się jeden trik
W kontekście smażenia placków ziemniaczanych przyda ci się jeden trik123RF/PICSEL

Pasjonaci gotowania zaopatrują się w gadżety ułatwiające kulinarne eksperymenty. Nadal jednak nie każdy ma w swoim wyposażeniu termometr. Nie musisz go od razu kupować, gdy zastanawiasz się, jak smażyć placki ziemniaczane. Wystarczy przeprowadzić prosty test.

Podczas rozgrzewania oleju na patelni wrzuć odrobinę masy ziemniaczanej. Gdy wokół niej zaczną tworzyć się charakterystyczny bąbelki, temperatura jest w sam raz.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas