Reklama

Reklama

Bób w sposób nieoczywisty

Jedni jedzą go ze skórką, inni bez. Bób można przygotować po prostu gotując go w osolonej wodzie. Jednak blogerka Zosia Cudny poleca usmażyć go z boczkiem, koperkiem i bazylią albo zrobić z niego pastę z dodatkiem fety, czosnku i koperku.

Zosia Cudny - autorka bloga Make Cooking Easier oraz książek "Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku" i "Razem w kuchni" - poproszona przez swoją czytelniczkę o przepis na bób - inny, niż tylko ugotowanie go w wodzie - podzieliła się tym, który zapożyczyła od swojej mamy. Smażony bób z wędzonym boczkiem, koperkiem i bazylią to propozycja podania go w nieoczywisty sposób.

Reklama

- Bób uwielbiam, bo przypomina mi letnie, beztroskie czasy. Leżało się na trawie z głową wpatrzoną w chmury i skubało się bez opamiętania. Garnek ugotowanego bobu zastępował nam najbardziej wymyślne kolacje - opisuje Cudny.

Składniki potrzebne do przygotowania dania według rodzinnej receptury to: 500 g świeżego bobu, pęczek koperku, 6-8 plastrów wędzonego boczku, garść świeżej bazylii, oliwa z oliwek oraz sól morska.

A oto jak przygotować bób według przepisu blogerki, a właściwie jej mamy. Zaczynamy od dokładnego umycia bobu - to ważne zwłaszcza, jeśli planujemy zjeść go ze skórką.

Właśnie, i tu pojawia się pytanie - obierać bób czy jeść go ze skórą? To oczywiście kwestia indywidualna, obie opcje mają swoich zwolenników. Jak się okazuje, Cudny ma jeszcze inny sposób...

- Ja niestety nie należę do tych cierpliwych i robię pół na pół. Pamiętam, że w dzieciństwie też nie udawało mi się wyłuskać całego woreczka. Jedliśmy go zawsze na kolację. W ciepłe letnie wieczory z kubkiem kefiru. Bez bobu lata nie było! - wspomina blogerka.

Wróćmy do przygotowania smażonego bobu z boczkiem i świeżymi ziołami. Umyty bób gotujemy, aż stanie się miękki, i studzimy.

- Podsmażamy pokrojony na kawałki wędzony boczek, dodajemy gruboziarnistą sól i ugotowany bób. Całość delikatnie podsmażamy i mieszamy z posiekanym koperkiem i liśćmi bazylii. Skrapiamy oliwą z oliwek - instruuje blogerka.

Innym, prostszym sposobem na zaserwowanie bobu jest podanie go po prostu z masłem, solą czosnkową i koperkiem. Cudny zachwala też prostą pastę z bobu z czosnkiem, fetą i koperkiem. - Polecam, bo bób niedługo znika z letnich straganów - kwituje Cudny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje