Bobotie

Mięsna zapiekanka inspirowana tradycyjną potrawą z Czarnego Lądu zasmakuje miłośnikom sycących dań z piekarnika.

Dodatek suszonych owoców nadaje daniu wyjątkowy charakter
Dodatek suszonych owoców nadaje daniu wyjątkowy charakter123RF/PICSEL

1. Chleb namaczamy w mleku.

2. Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia, dodajemy mięso mielone, smażymy.

3. Dodajemy rodzynki, rozdrobnione suszone morele (3-4 zostawiamy do dekoracji), płatki migdałowe, startą marchewkę, łyżkę przecieru, dwie łyżki cytrynowego soku, przyprawy i kromkę chleba, która moczyła się w mleku. Mieszamy dokładnie, by powstała możliwie jednolita masa i smażymy wszystko razem ok. 15 minut. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

4. Jajko łączymy z mlekiem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nią wierzch bobotie, dekorujemy morelami. Zapiekamy przez 45 minut w 180 stopniach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas