Ten chleb pokochają wszyscy domownicy. Zrobisz go w kilka chwil

InteriaKobieta Redakcja

Chleb dyniowy to zdrowsza alternatywa dla klasycznego pieczywa
Chleb dyniowy to zdrowsza alternatywa dla klasycznego pieczywa123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto zrobić chlebek z dyni?
  2. Chleb z dyni - jakie ma właściwości?
  3. Dyniowy chlebek - przepis krok po kroku

Dlaczego warto zrobić chlebek z dyni?

Zobacz również:

Chleb z dyni - jakie ma właściwości?

  • wspierają odporność,
  • korzystnie oddziałują na układ nerwowy,
  • poprawiają kondycję skóry, włosów oraz paznokcie.

Dyniowy chlebek - przepis krok po kroku

Składniki

  • 330 g mąki pszennej lub orkiszowej, typ 650
  • 150-180 g purée z dyni hokkaido
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody (ilość uzależniona od gęstości purée)
  • 10 g drożdży świeżych
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Dynię obierz, pokrój na mniejsze części, usuń pestki, upiecz w piekarniku - 200 st. C, około 30 min. Gdy ostygnie zblenduj na gładkie puree.
  2. Masło rozpuść w rondelku. Ostudź.
  3. 50 ml mleka lekko podgrzej. Dodaj do niego pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Przesiej 250 g mąki, dodaj łyżeczkę cukru, sól, purée z dyni, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko.
  5. Połącz ciasto z zaczynem drożdżowym, oprósz dłonie mąką i zagnieć.
  6. Z ciasta uformuj podłużny kształt, wyłóż do keksówki, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut do (możesz też wcześniej posmarować roztrzepanym białkiem).
  8. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy chleb jest gotowy (powinien być suchy).
  9. Chlebek wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 147: Joanna PrzetakiewiczINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?