Boczek duszony z morelami

Oto pomysł na ciekawe danie. Tym razem boczek z nutą moreli. Podamy je dziecku, które chodzi już do szkoły.

Kupuj mięso wyłącznie wysokiej jakości
Kupuj mięso wyłącznie wysokiej jakości 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 15 dag suszonych moreli
  • 1 kg jarmużu
  • 3 cebule
  • 50 dag surowego wędzonego boczku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła albo margaryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól
  • biały pieprz
  • kolorowy pieprz

Przygotowanie:

1. Morele zalać przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstawić (pod przykryciem) na noc. Jarmuż przebrać, opłukać. Gotować chwilę we wrzątku, wyjąć, przelać na sitku zimną wodą i odstawić (ewentualnie liście porwać na mniejsze kawałki). Cebulę obrać, pokroić na cząstki.

Boczek szybko zrumienić ze wszystkich stron w garnku bez tłuszczu. Do boczku dołożyć jarmuż i połowę cebuli. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Morele odcedzić na sicie, dodać do składników w garnku około 15 minut przed końcem gotowania.

2. Pozostałą cebulę zeszklić na maśle. Boczek wyjąć z garnka, jarmuż przyprawić solą, białym pieprzem i musztardą. Mięso pokroić w plastry i wraz z podsmażoną cebulą ponownie włożyć do garnka z jarmużem. Mocno całość podgrzać. Posypać grubo utłuczonym kolorowym pieprzem.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas