Boczek duszony z morelami
Oto pomysł na ciekawe danie. Tym razem boczek z nutą moreli. Podamy je dziecku, które chodzi już do szkoły.
Składniki:
- 15 dag suszonych moreli
- 1 kg jarmużu
- 3 cebule
- 50 dag surowego wędzonego boczku
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła albo margaryny
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól
- biały pieprz
- kolorowy pieprz
Przygotowanie:
1. Morele zalać przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstawić (pod przykryciem) na noc. Jarmuż przebrać, opłukać. Gotować chwilę we wrzątku, wyjąć, przelać na sitku zimną wodą i odstawić (ewentualnie liście porwać na mniejsze kawałki). Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
Boczek szybko zrumienić ze wszystkich stron w garnku bez tłuszczu. Do boczku dołożyć jarmuż i połowę cebuli. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Morele odcedzić na sicie, dodać do składników w garnku około 15 minut przed końcem gotowania.
2. Pozostałą cebulę zeszklić na maśle. Boczek wyjąć z garnka, jarmuż przyprawić solą, białym pieprzem i musztardą. Mięso pokroić w plastry i wraz z podsmażoną cebulą ponownie włożyć do garnka z jarmużem. Mocno całość podgrzać. Posypać grubo utłuczonym kolorowym pieprzem.