Botwinka z ziemniakami i pomidorami
Sezon na botwinkę czas zacząć!

Składniki:
- 30 dag mięsa wołowego z kością
- 2 skrzydełka z kurczaka
- pęczek botwiny
- 3 buraki
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso wołowe i skrzydełka umyj, włóż z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego do garnka, wlej 1,5 l wody, gotuj chwilę, zdejmując szumowiny. Nastaw mały gaz, gotuj pół godziny.
2. Buraki umyj, obierz, zetrzyj surowe na tarce i wrzuć do wywaru. Gotuj godzinę. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, dodaj do wywaru. Botwinę opłucz, posiekaj, podduś na rozgrzanym maśle. Pomidory sparz, polej zimną wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do botwinki, razem duś przez chwilę, mieszając.
3. Botwinę z pomidorami dodaj do zupy, gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i chlebem razowym.