Brazylijska zupa estofado
Smaczna i sycąca

Składniki:
- 1 kg karkówki wołowej
- 3 łyżki oliwy
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 12 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka kurkumy
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1/2 łyżki papryki w proszku
- 4 pomidory z puszki, bez skórki i bez pestek
- szklanka czerwonego wina
- 400 g dowolnej fasoli z puszki
- 2 łyżki octu winnego
- 250 g pokruszonego koziego sera
Przygotowanie:
1. Cebule pokrój na ćwiartki, ząbki czosnku na plasterki. Podsmaż je w rondlu na oliwie przez 3-4 minuty.
2. Umyj wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszaj goździki, cynamon, kurkumę, paprykę i oregano. Natrzyj mieszanką mięso i przełóż je do rondla. Smaż, mieszając, aż mięso zbrązowieje (ok. 10 minut). Dodaj pomidory, wino i fasolę. Dodaj ocet winny i dopełnij rondel wodą.
3. Gotuj na małym ogniu ok. 60 minut. Pod koniec dodaj fasolę, przypraw solą i czarnym pieprzem. Na talerzach posyp pokruszonym kozim serem.