Ile kawy pić, by wydłużyć życie? Naukowcy wskazują konkretną dawkę
Czy to możliwe? Picie jednego z ulubionych gorących napojów może mieć realny wpływ na długość życia? Naukowcy ogłaszają, że tak, ale tylko, jeśli będzie pić określoną ilość kawy i zrezygnujesz z pewnych dodatków.

Kawa na długowieczność?
W ramach badania naukowcy przeanalizowali dane 46 tys. dorosłych osób, obejmujące dziewięć cykli National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) od 1999 do 2018 roku.
Specjaliści przyjrzeli się bacznie temu, jaką kawę pili dorośli, z jakimi dodatkami, a także liczbę spożywanych filiżanek na dobę. Następnie zestawili swoje obserwacje z czynnikami powodującymi zakończenie życia (takimi jak nowotwory, choroby układu krążenia itd.).
Okazało się, że wypicie do trzech filiżanek czarnej kawy lub kawy z niską zawartością dodanego cukru i tłuszczów nasyconych wiązało się z 14-procentowo niższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z osobami, które nie piły kawy. Co ważne: "niska" zawartość cukru, to wg naukowców pół łyżeczki cukru na filiżankę o pojemności 237 ml. Jeśli chodzi i "zabielacz", należy trzymać się 5 łyżek mleka 2-procentowego lub 1 łyżka śmietanki do kawy na tę samą filiżankę. Trzymając się tych wytycznych i nie przekraczając ilości dodatków do kawy, możemy rzeczywiście sprawić, że ryzyko poważnych chorób, a co za tym idzie - de facto "wydłużyć" sobie życie.
Dlaczego kawa jest dobra dla zdrowia?
Fang Fang Zhang, jeden z autorów tego badania, twierdzi że korzyści z picia kawy kryją się w ziarnach. - Korzyści zdrowotne kawy prawdopodobnie pochodzą ze związków bioaktywnych w ziarnach kawy, takich jak kofeina i kwas chlorogenowy - twierdzi.

Według aktualnej wiedzy, picie kawy może przynieść sporo dobrego naszemu organizmowi:
- Zawiera dużo przeciwutleniaczy - kawa jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia i chroniąc komórki.
- Wspiera pracę mózgu - kofeina może poprawiać pamięć, koncentrację, czujność i nastrój.
- Zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych - regularne picie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem choroby Alzheimera i Parkinsona.
- Wspomaga metabolizm i spalanie tłuszczu - kofeina może tymczasowo przyspieszyć metabolizm i wspierać spalanie tkanki tłuszczowej.
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 - badania wskazują, że osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
- Działa ochronnie na wątrobę.
Smacznej kawki!