Zastępują nim biały cukier. Czy faktycznie jest zdrowszą alternatywą?
Nadmierna konsumpcja cukru może doprowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, w tym m.in. do nadwagi, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2., próchnicy czy paradontozy. W związku z tym wiele osób szuka alternatywy dla klasycznego, białego cukru, sięgając m.in. po cukier trzcinowy. Czy taki zamiennik to faktycznie lepszy wybór?

Cukier biały i cukier trzcinowy - jakie są różnice?
Cukier biały to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych na świecie substancji, którą wykorzystuje się do słodzenia żywności czy napojów. Cukier biały pozyskuje się z buraka cukrowego, z kolei cukier trzcinowy, jak sama nazwa wskazuje - z trzciny cukrowej.
Cukier biały to produkt rafinowany, a więc poddawany oczyszczaniu, co oznacza, że podczas jego produkcji usuwane są minerały czy melasa, a finalny artykuł spożywczy, który trafia do sklepów, zawiera przede wszystkim sacharozę. W przypadku cukru trzcinowego jest on zazwyczaj oferowany w sprzedaży w postaci nierafinowanej i wówczas zawiera niewielką ilość melasy trzcinowej, która odpowiada za brązowy kolor cukru, ale i świadczy o zawartości minerałów takich jak żelazo, magnez czy wapń.
Niestety zawartość wspomnianych minerałów w nierafinowanym cukrze trzcinowym jest tak znikoma, że trudno mówić o znaczących korzyściach dla organizmu podczas jego spożywania. Głównym składnikiem cukru trzcinowego i cukru białego jest sacharoza, a ta dostarczana organizmowi w nadmiarze, prowadzi do negatywnych skutków zdrowotnych.
Kolejna różnica między cukrem białym i trzcinowym dotyczy kaloryczności. W 100 g cukru białego znajduje się ok. 400 - 405 kcal, natomiast w 100 g cukru trzcinowego ok. 395 kcal.
Zobacz również: Chcesz odstawić cukier? Oto jak zareaguje twoje ciało
Cukier biały i cukier trzcinowy - który jest zdrowszy?
Biorąc pod uwagę fakt, że cukier trzcinowy zawiera znikome, ale jednak, minerały, w przeciwieństwie do cukru białego, który w ogóle ich nie zawiera oraz że jest odrobinę mniej kaloryczny od cukru białego, jest "na papierze" lepszym rozwiązaniem w kontekście dbania o zdrowie.
Im więcej melasy w cukrze trzcinowym, tym więcej w nim minerałów. Ponadto wyższa zawartość melasy w cukrze trzcinowym sprawia, że jest w nim mniej szkodliwej sacharozy.
Należy jednak zaznaczyć, że pomimo mniejszej liczby kalorii i większej zawartości minerałów w cukrze trzcinowym, znajdująca się w nim sacharoza nie czyni tego produktu zdrowym. Bez względu na to, czy sięgamy po cukier biały lub trzcinowy, największe korzyści prozdrowotne uzyskamy wtedy, gdy stanowczo ograniczymy spożycie wspomnianych cukrów.
Warto wiedzieć: Genialny sposób na cukrzycę. Pomoże jedno proste ćwiczenie