Brzoskwiniowe tiramisu

Tiramisu w nowej, owocowej wersji!

Tiramisu z brzoskwiniami
Tiramisu z brzoskwiniami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masa: żółtka utrzyj z pudrem na jasny kogiel-mogiel - najlepiej zrobić to w miseczce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą, by żółtka nie były surowe. Zdejmij miseczkę z garnka i ubijaj masę dalej, dodając mascarpone. Osobno ubij schłodzoną kremówkę. Dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj. Schłodź. 

2. Poncz: 1/2 szkl. wody wymieszaj z kawą, likierem i aromatem. Ew. posłodź do smaku cukrem pudrem. W prostokątnej (szklanej lub ceramicznej) foremce rozłóż warstwę biszkoptów. Skrop ponczem. 

3. Brzoskwinie sparz, obierz i pokrój w kosteczkę. 3 łyżki odłóż do dekoracji. Na biszkoptach rozłóż 1/2 pokrojonych brzoskwiń. Dociśnij lekko do ciasteczek. Na owocach rozłóż połowę masy. Wyrównaj powierzchnię. Rozłóż pozostałe biszkopty, skrop resztą ponczu i rozłóż resztę brzoskwiń. Posmaruj pozostałą masą. 

4. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc (naczynie przykryj szczelnie folią spożywczą, by tiramisu nie przesiąkło innymi zapachami). Przed podaniem oprósz przez sitko kakao i posyp owocami. Pokrój.

Zmysłowe smaki: Tiramisu bez surowych żółtekInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas