Brzoskwiniowe z migdałami

Koniecznie dobrze odsącz brzoskwinie z zalewy.

Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój w plasterki
Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój w plasterkiPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 20 porcji:

Spód:

  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 12 dag masła

Wierzch:

  • 85 dag brzoskwiń w puszce
  • 1/2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 10 dag płatków migdałowych

1. Mąkę przesiej. Dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na godzinę. Wyjmij, rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.

2. Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój w plasterki. Owoce wrzuć do garnka, dodaj zalewę, zagotuj. Do gorącej masy dodaj 1/2 opakowania galaretki, wymieszaj, wystudź. Wyłóż na spód, posyp płatkami migdałów. Chłodź godzinę.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Zmysłowe smaki: Sałatka z pomarańczy i seraInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas