Buddha bowl
Buddah bowl sprawdzi się zarówno jako smaczne śniadanie, jak i kolacja. Można je podać także podczas spotkania z bliskimi – z pewnością zrobi na gościach ogromne wrażenie.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany ryż studzimy, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Marchewki obieramy i tniemy na tagliatelle, a następnie blanszujemy w osolonej wodzie.
Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w cienkie paski. Pokrojoną w plastry cukinię skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, następnie grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki.
Przygotowane składniki układamy kolejno w misce: ryż na środku, dookoła warzywa, szpinak, na wierzch kiełki oraz posiekane chili.
Przed podaniem dodajemy solidną łyżkę musztardy, którą łączymy z zawartością miski przed jedzeniem.