Buddha bowl
Buddah bowl sprawdzi się zarówno jako smaczne śniadanie, jak i kolacja. Można je podać także podczas spotkania z bliskimi – z pewnością zrobi na gościach ogromne wrażenie.

Składniki
- 100 g czerwonego ryżu
- 1 dojrzałe awokado
- 2 małe marchewki
- garść szpinaku baby
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mała cukinia
- 1 papryka chili
- 1 limonka
- kiełki słonecznika
- sól
- pieprz
- Musztarda miodowa np. Roleski BIO
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż studzimy, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Marchewki obieramy i tniemy na tagliatelle, a następnie blanszujemy w osolonej wodzie.Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w cienkie paski. Pokrojoną w plastry cukinię skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, następnie grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki. Przygotowane składniki układamy kolejno w misce: ryż na środku, dookoła warzywa, szpinak, na wierzch kiełki oraz posiekane chili. Przed podaniem dodajemy solidną łyżkę musztardy, którą łączymy z zawartością miski przed jedzeniem.