Reklama

Buddha bowl

Buddah bowl sprawdzi się zarówno jako smaczne śniadanie, jak i kolacja. Można je podać także podczas spotkania z bliskimi – z pewnością zrobi na gościach ogromne wrażenie.

Składniki

  • 100 g czerwonego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe marchewki
  • garść szpinaku baby
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka chili
  • 1 limonka
  • kiełki słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • Musztarda miodowa np. Roleski BIO
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania


Ryż gotujemy zgodnie  z instrukcją na opakowaniu. 

Ugotowany ryż studzimy, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

 Marchewki obieramy i tniemy na tagliatelle, a następnie blanszujemy w osolonej wodzie.

Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w cienkie paski. Pokrojoną w plastry cukinię skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, następnie grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 

Awokado obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki. 

Przygotowane składniki układamy kolejno w misce: ryż na środku, dookoła warzywa, szpinak, na wierzch kiełki oraz posiekane chili. 

Przed podaniem dodajemy solidną łyżkę musztardy, którą łączymy z zawartością miski przed jedzeniem.

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy