Bukiet warzyw z drobiowymi kąskami
Kurczak z warzywami to doskonały i sprawdzony sposób na szybki obiad. Miłośnicy zapiekanek będą zachwyceni.
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Bulion zagotuj, wrzuć kurczaka, gotuj 2 minuty. Wyjmij, bulion zachowaj. 1 łyżkę oliwy wymieszaj z miodem, suszonym oregano i sokiem z cytryny. Przełóż do mięsa, dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki umyj, pokrój w talarki, cebulę poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj.
3. Przygotowane różyczki kalafiora i brokuła oraz marchew wrzuć na 1 minutę do wrzącego bulionu. Wyjmij i osącz. Wymieszaj z mięsem, cebulą oraz czosnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
4. Oliwę smakową połącz z ziołami prowansalskimi, równomiernie skrop składniki w formie. Oprósz solą, dołóż porwane gałązki oregano. Wlej 3-4 łyżki bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową, piecz 20 minut w 190 st. Odkryj i piecz potrawkę jeszcze 5 minut. Podawaj np. z kleksem sosu jogurtowo-czosnkowo-ziołowego.