Bukiet warzyw z drobiowymi kąskami
Kurczak z warzywami to doskonały i sprawdzony sposób na szybki obiad. Miłośnicy zapiekanek będą zachwyceni.

Składniki
- 1 średni kalafior
- 1 mały brokuł
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżce suszonego oregano i ziół prowansalskich
- 3 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 l bulionu, najlepiej drobiowego
- sól
- 4 łyżki oliwy smakowej (do skropienia potrawy)
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Bulion zagotuj, wrzuć kurczaka, gotuj 2 minuty. Wyjmij, bulion zachowaj. 1 łyżkę oliwy wymieszaj z miodem, suszonym oregano i sokiem z cytryny. Przełóż do mięsa, dokładnie wszystko wymieszaj. 2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki umyj, pokrój w talarki, cebulę poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj. 3. Przygotowane różyczki kalafiora i brokuła oraz marchew wrzuć na 1 minutę do wrzącego bulionu. Wyjmij i osącz. Wymieszaj z mięsem, cebulą oraz czosnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. 4. Oliwę smakową połącz z ziołami prowansalskimi, równomiernie skrop składniki w formie. Oprósz solą, dołóż porwane gałązki oregano. Wlej 3-4 łyżki bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową, piecz 20 minut w 190 st. Odkryj i piecz potrawkę jeszcze 5 minut. Podawaj np. z kleksem sosu jogurtowo-czosnkowo-ziołowego.