Bułeczki odrywane

Zapach, który unosi się w kuchni podczas wypiekania bułeczek jest nie do podrobienia. Można je uzupełnić dowolnym nadzieniem - owocami, marmoladą, czekoladą albo posłodzonym twarogiem.

Takie wypieki, wbrew pozorom, wcale nie są skomplikowane
Takie wypieki, wbrew pozorom, wcale nie są skomplikowane123RF/PICSEL

1. W wysokiej szklance umieszczamy pokruszone drożdże, zalewamy 1/5 mleka (1/5 standardowej szklanki, ok. 50 ml), zasypujemy 1 łyżeczką cukru. Mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki. Zakrywamy rozczyn ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.

2. Wyrośnięty rozczyn przekładamy do większej miski, dolewamy resztę mleka, dodajemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i olej (lub masło), wbijamy jedno jajko. Mieszamy. Z masy zagniatamy ręcznie ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić od ręki, co osiągnie się dzięki cierpliwemu wyrabianiu.

3. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, nakrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (na godzinę).

4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut, przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy. 

5. Dzielimy ciasto na kilka/kilkanaście kawałków, w każdym z nich umieszczamy marmoladę (łyżkę), zlepiamy tworząc bułeczki.

6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bułeczki układamy jedną obok drugiej z niewielkimi odstępami (złączą się podczas wyrastania i pieczenia), zlepieniami do dołu. Przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy na ok. 20 min.

7. Do miseczki wbijamy drugie jajko, rozkłócamy je. Zdejmujemy ściereczkę, smarujemy bułeczki jajkiem, blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas