Bułeczki (po 10. miesiącu)
Robi się je bardzo szybko, są łatwe i mają cudowny zapach.
![Bułeczki](https://i.iplsc.com/00029FTUNJQ38WTH-C322-F4.webp)
Pyszne, chrupiące bułeczki maślane. Są bardziej dla rodziców niż dla malucha po 10. miesiącu, bo w tym wieku dziecko zje z nich niewiele. Dopiero kiedy skończy rok śmiało może dostać taką bułę na śniadanie lub kolację! :-) Jak byłam dzieckiem uwielbiałam smak świeżej bułeczki z masłem...
Składniki:
- 160 ml wody (w razie potrzeby możesz dodać nieco więcej)
- 3 łyżeczki cukru (możesz dodać mniej)
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 25-30 g świeżych
- topione masło do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj rękami w misce. Jeżeli używasz świeżych drożdży, odlej do osobnej szklanki 20-30 ml wody, dodaj drożdże, dobrze wymieszaj, a gdy dokładnie się rozpuszczą przelej do miski ze składnikami i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne (nie za twarde i nie za miękkie).
- Miskę przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Ciasto podziel na około 10 części (mniej lub więcej - zależy od wielkości bułek, które chcesz upiec).
- Nożem możesz zrobić na środku wgłębienie lub jakiś wzór.
- Gotowe bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj je stopionym masłem i z powrotem odstaw w ciepłe miejsce na około 45-50 minut aż wyrosną.
- Po tym czasie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 12-17 minut aż się zarumienią.