Bułeczki ze śliwką kalifornijską i twarożkiem
Aby zaoszczędzić cenne minuty z samego rana, a jednocześnie cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem, warto przygotować śniadanie już wieczorem. Marieta Marecka, znana widzom Kuchni+, przygotowała przepyszną propozycję przepisu na pachnące bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem, który z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem dla zabieganych Polek.
Składniki na 10 porcji:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru trzcinowego, najlepiej drobnego
- 50 g dobrego masła
- 1 jajo
- 100 ml mleka
- Ok. 100 g śliwki kalifornijskiej
- Duża garść orzechów włoskich
- 1 laska wanilii
- czubek łyżeczki soli
Twarożek:
- 200 g chudego twarogu
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 3-4 śliwki kalifornijskie
- Łyżeczka miodu
- Skórka z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajo rozkłócamy z mlekiem i wlewamy ok. 2/3 do mąki. Dodajemy ziarenka wanilii, miękkie masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż utworzy nam się kruszonka, następnie szybko zagniatamy całość na gładkie ciasto. Śliwki i orzechy kroimy drobno i wgniatamy w ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formując zgrabne kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem śliwki i odstawiamy, żeby zmiękły. W malakserze łączymy twaróg, miód, jogurt, skórkę z pomarańczy i odciśnięte z nadmiaru wody śliwki. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, słodki, śliwkowy serek. Podajemy do upieczonych bułeczek.