Bułeczki ze śliwką kalifornijską i twarożkiem

Aby zaoszczędzić cenne minuty z samego rana, a jednocześnie cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem, warto przygotować śniadanie już wieczorem. Marieta Marecka, znana widzom Kuchni+, przygotowała przepyszną propozycję przepisu na pachnące bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem, który z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem dla zabieganych Polek.

Bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem
Bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiemmateriały prasowemateriały prasowe

Składniki na 10 porcji:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru trzcinowego, najlepiej drobnego
  • 50 g dobrego masła
  • 1 jajo
  • 100 ml mleka
  • Ok. 100 g śliwki kalifornijskiej
  • Duża garść orzechów włoskich
  • 1 laska wanilii
  • czubek łyżeczki soli

Twarożek:

  • 200 g chudego twarogu
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 3-4 śliwki kalifornijskie
  • Łyżeczka miodu
  • Skórka z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania:

Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajo rozkłócamy z mlekiem i wlewamy ok. 2/3 do mąki. Dodajemy ziarenka wanilii, miękkie masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i sól. Rozcieramy składniki w palcach, aż utworzy nam się kruszonka, następnie szybko zagniatamy całość na gładkie ciasto. Śliwki i orzechy kroimy drobno i wgniatamy w ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formując zgrabne kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. W tym czasie zalewamy wrzątkiem śliwki i odstawiamy, żeby zmiękły. W malakserze łączymy twaróg, miód, jogurt, skórkę z pomarańczy i odciśnięte z nadmiaru wody śliwki. Miksujemy, aż uzyskamy gładki, słodki, śliwkowy serek. Podajemy do upieczonych bułeczek. 


materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas