Bulion z makaronem tagiatelle
Przepis autorstwa Sary La Fountain.

Składniki
(dla 4-5 osób)
- 1 kurczak
- odrobina oliwy
- 2-4 l wody
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1-2 łyżki stołowe cukru
- pęczek pietruszki
- 100 g makaronu tagiatelle
- szczypta curry
- 4 ziarnka czarnego pieprzu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 duże marchewki
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- do przybrania: pietruszka, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Całego, rozmrożonego kurczaka przełóż do dużego garnka, zalej wodą, aby przykryła mięso. Dodaj ziarnka czarnego pieprzu i liście laurowe. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Wyjmij mięso kurczaka z garnka i odstaw na bok, żeby wystygł. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez około 15 minut. Kiedy kurczak wystygnie, oddziel mięso od kości i odłóż na bok.
Posiekaj cebulę i czosnek. W drugim rondelku podgrzej niewielką ilość oleju. Duś na nim cebulę i czosnek aż się zarumienią. Dodaj bulion z kurczaka. Obierz i pokrój marchewki oraz seler naciowy. Zagotuj bulion. Do wrzącego wywaru włóż makaron, marchewkę i seler. Dopraw cukrem, solą, czarnym pieprzem i curry.Kiedy makaron i warzywa będą miękkie, dodaj posiekane mięso kurczaka i podgrzej je w zupie. Przybierz bulion pietruszką i czarnym pieprzem. Od razu podawaj na stół. Danie powinno być gorące.
Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.