Buraczane burgery z dodatkowym... wszystkim
Rok 1998 był interesujący - Unia Europejska postanowiła wprowadzić walutę euro, a Monica Lewinsky wniosła do sądu oskarżenie o molestowanie seksualne przeciwko Billowi Clintonowi. Przede wszystkim jednak pojechałyśmy wówczas do Nowego Jorku razem z naszymi najlepszymi przyjaciółmi Runkenem i Angelicą - piszą autorki książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase.
Jako obyte w świecie dwudziestolatki w każdej restauracji zamawiałyśmy nowe, egzotyczne dania. Ale nie Angelica. Na śniadanie, obiad i kolację jadła hamburgery. Kto na tym zyskał? Oczywiście Angelica, której podawano przepyszne hamburgery jeden za drugim.
Ten obłędny wariant wegetariański dedykujemy tobie, Angelico - pływa w sosie, tak jak lubisz.
Przepis na 4 porządne burgery.
Rozgrzej piekarnik do 100˚C.
Nasiona chia zalej wrzątkiem i odstaw do spęcznienia na 5 minut.
Wyszoruj buraki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce. Posiekaj bazylię i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami na burgera. Możesz dodać trochę wody według potrzeby. Odstaw do spęcznienia na 30 minut.
Z masy uformuj cztery duże burgery (albo więcej mniejszych). Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 25 minut. Przed podaniem odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Przemieszaj zioła z majonezem.
Podawaj w chrupiących liściach sałaty w towarzystwie majonezu.
Przepis pochodzi z książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte.