Buraczane ciasto ravioli

Koniecznie spróbujcie. To ciasto ma wyjątkowy smak!

Buraczane pierożki
Buraczane pierożki123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g buraków świeżych lub mrożonych
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
4 osób

Sposób przygotowania

1. Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce (rozmrozić). Mąkę osolić, wbić jaja, dodać buraki i olej. Wymieszać i powoli dolewając wody, zagnieść ciasto. Zostawić pod przykryciem na pół godziny. 

2. Ciasto rozwałkować na spore prostokąty. Na połowie układać nadzienie, przykrywać innym prostokątem. Brzegi docisnąć, radełkiem wykrawać pierożki. Odłożyć na ściereczkę oprószoną mąką. 

3. Wkładać na wrzącą wodę (z solą i odrobiną oleju), mieszać, a gdy wypłyną, gotować 3-4 minuty.

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?