Reklama

Reklama

Buraczki zasmażane

Zdrowy, smaczny i wartościowy dodatek do obiadu, tradycyjnie kojarzony z kuchnią polską. Buraczki zasmażane robi się szybko, szybko też znikają z talerzy.

Składniki

  • 500 g buraków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

1. Buraki starannie myjemy (jeszcze ich nie obieramy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

2. Ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce.

3. W niewielki garnuszku umieszczamy masło, rozpuszczamy je, następnie dodajemy łyżkę mąki, łączymy mieszając. Dodajemy starte buraki, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i skrapiamy całość odrobiną soku z cytryny. Mieszamy całość starannie.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje