Buraczki zasmażane

Zdrowy, smaczny i wartościowy dodatek do obiadu, tradycyjnie kojarzony z kuchnią polską. Buraczki zasmażane robi się szybko, szybko też znikają z talerzy.

Smakują jak te, które przyrządzały nasze babcie i mamy
Smakują jak te, które przyrządzały nasze babcie i mamy123RF/PICSEL

1. Buraki starannie myjemy (jeszcze ich nie obieramy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

2. Ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce.

3. W niewielki garnuszku umieszczamy masło, rozpuszczamy je, następnie dodajemy łyżkę mąki, łączymy mieszając. Dodajemy starte buraki, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i skrapiamy całość odrobiną soku z cytryny. Mieszamy całość starannie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas