Buraczki zasmażane
Zdrowy, smaczny i wartościowy dodatek do obiadu, tradycyjnie kojarzony z kuchnią polską. Buraczki zasmażane robi się szybko, szybko też znikają z talerzy.

Składniki
- 500 g buraków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
1. Buraki starannie myjemy (jeszcze ich nie obieramy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.2. Ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce.3. W niewielki garnuszku umieszczamy masło, rozpuszczamy je, następnie dodajemy łyżkę mąki, łączymy mieszając. Dodajemy starte buraki, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i skrapiamy całość odrobiną soku z cytryny. Mieszamy całość starannie.