Reklama

Reklama

Buraczkowe spaghetti

Zdrowe i bardzo smaczne!

Czas przyrządzenia: ok. 20 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 4 małe czerwone buraczki
  • 2 jabłka
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 op. rzeżuchy
  • 1/4 szkl. soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz, cukier

Sposób przygotowania

1. Buraczki wyszoruj. Zawiń w folię aluminiową (każdy osobno). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 45 minut. Upieczone buraczki przestudź, odwiń z folii, obierz i pokrój na cienkie cząstki. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój tak jak buraczki, na cienkie cząstki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Gotuj go 8-10 minut. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj buraczki i jabłka. Smaż razem chwilę. Potem dolej sok jabłkowy. Duś 5 minut. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj z odcedzonym makaronem. Posyp orzechami i rzeżuchą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje