Buraczkowe spaghetti
Zdrowe i bardzo smaczne!

Składniki
- 30 dag makaronu spaghetti
- 4 małe czerwone buraczki
- 2 jabłka
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 op. rzeżuchy
- 1/4 szkl. soku jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz, cukier
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj. Zawiń w folię aluminiową (każdy osobno). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 45 minut. Upieczone buraczki przestudź, odwiń z folii, obierz i pokrój na cienkie cząstki. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój tak jak buraczki, na cienkie cząstki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Gotuj go 8-10 minut. 2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj buraczki i jabłka. Smaż razem chwilę. Potem dolej sok jabłkowy. Duś 5 minut. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj z odcedzonym makaronem. Posyp orzechami i rzeżuchą.