Buraczkowe spaghetti
Zdrowe i bardzo smaczne!
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj. Zawiń w folię aluminiową (każdy osobno). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 45 minut. Upieczone buraczki przestudź, odwiń z folii, obierz i pokrój na cienkie cząstki. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój tak jak buraczki, na cienkie cząstki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Gotuj go 8-10 minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj buraczki i jabłka. Smaż razem chwilę. Potem dolej sok jabłkowy. Duś 5 minut. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj z odcedzonym makaronem. Posyp orzechami i rzeżuchą.