Burger z grillowanymi warzywami i serem
Mięso mielone doprawiamy solą i pierzem dodajemy mleko skondensowane niesłodzone.
Składniki dla 4 osób:
- 8 plasterków sera np. Hochland Na Gorąco! z szynką i pieczarkami
- bułka burgerowa 4 szt.
- mielone mięso wołowe 600 g (najlepiej ze szpondra)
- sól, pieprz
- mleko skondensowane niesłodzone 100 ml
- sałata rzymska
- warzywa grillowane np. bakłażan, pomidor, cebula czerwona
- majonez, ketchup
Sposób przygotowania:
Mięso mielone doprawiamy solą i pierzem dodajemy mleko skondensowane niesłodzone (w celu połączenia się mięsa i aby podbić smak - wówczas nie musimy dodać bułki czy jajek), wyrabiamy, formujemy burgery i grillujemy w zależności od stopnia wysmażenia 3 - 4 minuty. Warzywa doprawiamy ulubionymi przyprawiamy i rumienimy na grillu. Połówki bułki grillujemy, następnie smarujemy z jednej strony majonezem, a z drugiej ketchupem, układamy kolejno sałatę, warzywa, plaster sera Hochland Na Gorąco!, burger, plaster sera, a na koniec drugą połówkę ciabaty.
Przepis przygotował Marcin Budynek - kreator smaku, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej.