Klasyczna potrawa kuchni amerykańskiej w wersji, którą szczególnie docenią wegetarianie!
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalej wodą i zostaw na przynajmniej 3 godziny. Następnie wypłucz, zalej 2 szklankami wody i ugotuj na miękko. Ugotowaną przełóż do miski.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Smaż, aż cebula się zarumieni. Przełóż wszystko do miski z soczewicą. Następnie dodaj drobno pokrojone tofu.
Zmiksuj masę blenderem, tak by pozostały grudki (masa nie musi być jednolita, burgery mają sprawiać wrażenie siekanych). Dodaj koncentrat z pomidorów. Na koniec posiekaj natkę i wsyp do masy. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Uformuj w dłoniach burgery. Piecz ok. 30 minut (180 st. C). Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę. Możesz też usmażyć je na patelni. Podawaj gorące, w bułce, z dodatkiem pikli, plasterkami pomidora, podsmażonymi pieczarkami, cebulą i ulubionym sosem.
***
Zobacz także: