Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem

Niebo w gębie!

Calzone
Calzone123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj wodę z oliwą i cukrem pudrem. Wsyp droż- dże, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut. Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem 

2. Wsyp do miski mąkę i sól. Wlej drożdże, wymieszaj i zagnieć na blacie ciasto (10 minut). Przełóż z powrotem do miski, przykryj i odstaw na 30 minut, aby urosło. 

3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż pokrojone frankfurterki (2 minuty). Dodaj cebulę i pomidor. Duś 2-3 minuty. 

4. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Oprósz mąką półkę. 

5. Ubij ciasto pięścią, następnie ponownie zagnieć. Podziel je na cztery części i rozwałkuj na placki o średnicy 18 cm. Posmaruj sosem pomidorowym. Następnie na połowę każdego placka wyłóż farsz, pozostawiając wolny brzeg 2 cm. Posyp farsz serem i przypraw. 

6. Zwilż wodą brzegi ciasta, złóż je i sklej pierogi. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni.

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas