Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem
Niebo w gębie!
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj wodę z oliwą i cukrem pudrem. Wsyp droż- dże, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut. Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem
2. Wsyp do miski mąkę i sól. Wlej drożdże, wymieszaj i zagnieć na blacie ciasto (10 minut). Przełóż z powrotem do miski, przykryj i odstaw na 30 minut, aby urosło.
3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż pokrojone frankfurterki (2 minuty). Dodaj cebulę i pomidor. Duś 2-3 minuty.
4. Rozgrzej piekarnik do 220 st. Oprósz mąką półkę.
5. Ubij ciasto pięścią, następnie ponownie zagnieć. Podziel je na cztery części i rozwałkuj na placki o średnicy 18 cm. Posmaruj sosem pomidorowym. Następnie na połowę każdego placka wyłóż farsz, pozostawiając wolny brzeg 2 cm. Posyp farsz serem i przypraw.
6. Zwilż wodą brzegi ciasta, złóż je i sklej pierogi. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni.