Casserole – zapiekanka z wołowiną
Palce lizać!

Składniki
- 2 łyżki oliwy
- posiekane: cebula, marchewka, łodyga selera
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 kg wołowiny
- po 2 szklanki czerwonego wina i sosu pomidorowego
- 400 g (puszka) fasolki
- 2 łyżki listków oregano
- 6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- po 1/4 szklanki serka mascarpone i śmietany 18 proc.
- 1/4 szklanki startego twardego, żółtego sera
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej oliwę w rondlu do zapiekania. Podsmaż najpierw warzywa i czosnek (5 minut). Odłóż je na bok i na tym samym tłuszczu podsmaż na brązowo pokrojoną w kostkę wołowinę (3-4 minuty). Dodaj ponownie warzywa oraz wino i sos pomidorowy. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem 45 minut. Odkryj i duś jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku, dodaj oregano. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Ułóż je na mięsie. Wymieszaj mascarpone, śmietanę i ser. Polej sosem danie. Zapiekaj 20 minut.