Reklama

Reklama

Cebula faszerowana

Taki posiłek przygotujesz bez trudu

Składniki

  • 8 cebul
  • 15 dag surowego boczku
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Składniki - sos

  • puszka pomidorów
  • łyżeczka masła
  • szczypta chilli
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, zetnij wierzch, wydrąż środek, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. 

2. Kuskus zalej osolonym wrzątkiem, centymetr ponad powierzchnię kaszy. Przykryj, odstaw na 5 minut. Dodaj kurkumę, boczek, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj. Farsz wkładaj w cebule, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj 30 minut w temp. 170°C. 

3. Na rozgrzany tłuszcz z boczku wlej pomidory z puszki, dodaj masło i przyprawy, wymieszaj. Duś 15 minut. Upieczone cebule układaj na sosie pomidorowym, dekoruj natką pietruszki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje