Cebula faszerowana
Taki posiłek przygotujesz bez trudu.

Składniki
- 8 cebul
- 15 dag surowego boczku
- pół szklanki kaszy kuskus
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- sos
- puszka pomidorów
- łyżeczka masła
- szczypta chilli
- oregano
- sól
- pieprz
- • natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, zetnij wierzch, wydrąż środek, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. 2. Kuskus zalej osolonym wrzątkiem, centymetr ponad powierzchnię kaszy. Przykryj, odstaw na 5 minut. Dodaj kurkumę, boczek, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj. Farsz wkładaj w cebule, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj 30 minut w temp. 170°C. 3. Na rozgrzany tłuszcz z boczku wlej pomidory z puszki, dodaj masło i przyprawy, wymieszaj. Duś 15 minut. Upieczone cebule układaj na sosie pomidorowym, dekoruj natką pietruszki.