Reklama

Reklama

Chachochbili czyli kurczak w pikantnym sosie pomidorowym

Gruzińska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju. Dzięki zastosowaniu niebanalnych składników jest unikalna i wyjątkowa. Jednym z najpopularniejszych gruzińskich dań, które słynie z bogactwa smaków jest Chachochbili, czyli kurczak w pikantnym sosie pomidorowym. A to wszystko dzięki specjalnej mieszance ziół, które sprawiają, że jest niesamowicie aromatyczny. Jeśli chcesz poczuć namiastkę Gruzji w swoim domu wypróbuj nasz przepis!

Gruzińskie Chachochbili

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 5 świeżych pomidorów
  • kolendra
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 5 listów bazylii
  • 1 łyżeczka adżiki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka szafranu
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

Podziel kurczaka na mniejsze części i ściągnij z niego skórę. Smaż około 5 minut na czystej patelni. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli zalej całość szklanką wody i gotuj 25 minut. W między czasie dodaj pokrojoną paprykę szafran i adżikę. Po wyznaczonym czasie gotowania dodaj drobno pokrojone pomidory i duś kolejne 25 minut. Na sam koniec dodaj posiekane zioła, gotuj ok. 2 minuty i odstaw z ognia na 10 minut. Aby podkreślić smak dania podawaj z czerwonym winem Marani Gemieri.

Reklama

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje