Reklama

Reklama

Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.


Reklama

 Składniki:

  • 500 ml mleka
  • Opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 75 g cukru
  • 26 biszkoptów "języczków"
  • 100 g maki4 płaty białej żelatyny
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 25 g mlecznej czekolady
  • Kakao
  • Olej

Przygotowanie:

125 ml mleka, budyń, kawę i cukier dobrze wymieszać. 375 ml mleka zagotować, zdjąć z płyty, wmieszać  rozpuszczony budyń i ponownie ustawić na płycie. Gotować przez minutę, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny, aby zupełnie ostygł.

11 biszkoptów przeciąć na pół. 15 biszkoptów pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem. Paterę posmarować olejem, ustawić na niej obręcz tortownicy (19 cm), w środku umieścić pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Zostawić odstęp między tortownicą a ciastem i przy obręczy ustawić poprzekrawane biszkopty.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, 400 g śmietany ubić z cukrem waniliowym, żelatynę docisnąć, roztopić, wymieszać najpierw z łyżką, a następnie z resztą śmietany. Zimny budyń wymieszać za pomocą robota kuchennego, wmieszać bitą śmietanę. Krem nałożyć do formy, wyrównać i wstawić do lodówki na 4 godziny. Z czekolady ściąć wiórki. 100 g śmietany ubić. Dekorować wiórkami czekoladowymi, śmietaną i kakao.

  Szarlotka z karmelem

 

 

 

 

 

 

Dowiedz się więcej na temat: charlotte

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje