Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)
W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.
Składniki:
- 500 ml mleka
- Opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 75 g cukru
- 26 biszkoptów "języczków"
- 100 g maki4 płaty białej żelatyny
- 500 g śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 25 g mlecznej czekolady
- Kakao
- Olej
Przygotowanie:
125 ml mleka, budyń, kawę i cukier dobrze wymieszać. 375 ml mleka zagotować, zdjąć z płyty, wmieszać rozpuszczony budyń i ponownie ustawić na płycie. Gotować przez minutę, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny, aby zupełnie ostygł.
11 biszkoptów przeciąć na pół. 15 biszkoptów pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem. Paterę posmarować olejem, ustawić na niej obręcz tortownicy (19 cm), w środku umieścić pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Zostawić odstęp między tortownicą a ciastem i przy obręczy ustawić poprzekrawane biszkopty.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, 400 g śmietany ubić z cukrem waniliowym, żelatynę docisnąć, roztopić, wymieszać najpierw z łyżką, a następnie z resztą śmietany. Zimny budyń wymieszać za pomocą robota kuchennego, wmieszać bitą śmietanę. Krem nałożyć do formy, wyrównać i wstawić do lodówki na 4 godziny. Z czekolady ściąć wiórki. 100 g śmietany ubić. Dekorować wiórkami czekoladowymi, śmietaną i kakao.