Reklama

Reklama

Chili Con Carne z kiełbasą chorizo

Chilli Con Carne w połączeniu z kiełbaską chorizo i pikantnym sosem będzie jeszcze smaczniejsze!

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1/2 łyżki kuminu
  • 4 duże pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka koncentratu/pasty pomidorowej
  • 100 ml pikantnego sosu np. HOT CHILI OSTREGO ROLESKI
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • skórka i sok otarta z 1 limonki
  • sól, pieprz
  • olej

Składniki

  • kwaśna śmietana
  • posiekana kolendra
  • płatki chili
  • kukurydziane nachos lub ugotowany ryż

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, pomidory i chorizo kroimy w kostkę.

Reklama

2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chorizo, smażymy 2 minuty. Przekładamy z patelni na talerz.

3. Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy mięso wołowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie mocno zarumienione.

4. Do mięsa dorzucamy podsmażone wcześniej składniki, pomidory, pastę pomidorową/ koncentrat oraz sos. Doprawiamy kuminem, skórką i sokiem z limonki. Zagotowujemy i potem zmniejszamy ogień. Najlepiej pozostawić na małym ogniu na 1-2 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dorzucamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Podajemy w miskach z kukurydzianymi nachosami lub ugotowanym ryżem, łyżką kwaśnej śmietany, świeżą kolendrą i odrobiną płatków chili.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje