Chili Con Carne z kiełbasą chorizo
Chilli Con Carne w połączeniu z kiełbaską chorizo i pikantnym sosem będzie jeszcze smaczniejsze!

Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g kiełbaski chorizo
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżki kuminu
- 4 duże pomidory
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka koncentratu/pasty pomidorowej
- 100 ml pikantnego sosu np. HOT CHILI OSTREGO ROLESKI
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- skórka i sok otarta z 1 limonki
- sól, pieprz
- olej
- kwaśna śmietana
- posiekana kolendra
- płatki chili
- kukurydziane nachos lub ugotowany ryż
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę, pomidory i chorizo kroimy w kostkę.
2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chorizo, smażymy 2 minuty. Przekładamy z patelni na talerz.
3. Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze trochę oleju i wrzucamy mięso wołowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie mocno zarumienione.
4. Do mięsa dorzucamy podsmażone wcześniej składniki, pomidory, pastę pomidorową/ koncentrat oraz sos. Doprawiamy kuminem, skórką i sokiem z limonki. Zagotowujemy i potem zmniejszamy ogień. Najlepiej pozostawić na małym ogniu na 1-2 h, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dorzucamy fasolę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy w miskach z kukurydzianymi nachosami lub ugotowanym ryżem, łyżką kwaśnej śmietany, świeżą kolendrą i odrobiną płatków chili.