Chleb babuni
Domowe pieczywo.

Składniki na 3 bochenki:
- 2 kg mąki pszennej,- duże opakowanie otrąb pszennych,- kostka drożdży,- 2 łyżeczki soli,- 4 łyżki nasion siemienia lnianego lub słonecznika,- 1-2 łyżki kminku całego lub mielonego
Przygotowanie:
1. W litrze ciepłej wody łyżką rozrabiam kilogram przesianej mąki. Dodaję rozrobione w ciepłej wodzie drożdże i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. 2. Po wyrośnięciu dosypuję resztę mąki, otręby, nasiona siemienia lnianego, pestki słonecznika i kminek. Dolewam 3/4 litra ciepłej wody. Wyrabiam ręką tak długo, aż w cieście zaczynają tworzyć się pęcherzyki, a ciasto odstaje od dłoni. 3. Wyrośnięte ciasto przekładam do trzech foremek. Po 15 minutach wstawiam do piekarnika. Piekę godzinę w temp. 180 st. C.