Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika

Zdrowi i smaczny.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 42 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 350 ml maślanki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g słonecznika
  • tłuszcz do formy

Reklama

 Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, szczyptę cukru i letnia maślankę. Lekko zmieszać z mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Tłuszcz roztopić i dodać dlo ciasta razem z dynią, solą i 50 g słonecznika. Wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto umieścić w podłużnej formie (25 cm) i odstawić jeszcze na 15-20 minut. Posypać pozostałymi ziarnami słonecznika i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 60-70 minut.

Dowiedz się więcej na temat: chleb | dynia | Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje