Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika
Zdrowi i smaczny.
Składniki:
- 200 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
- 500 g mąki pszennej razowej
- 42 g drożdży
- szczypta cukru
- 350 ml maślanki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 60 g słonecznika
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, szczyptę cukru i letnia maślankę. Lekko zmieszać z mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Tłuszcz roztopić i dodać dlo ciasta razem z dynią, solą i 50 g słonecznika. Wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto umieścić w podłużnej formie (25 cm) i odstawić jeszcze na 15-20 minut. Posypać pozostałymi ziarnami słonecznika i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 60-70 minut.