Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowy

Uwielbiam pieczywo, więc w ostatnim czasie specjalizuję się w różnych chlebach bezglutenowych.

Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowy
Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowyBeMam

Poniżej podaję w przepisie 2 mąki: jaglaną i gryczaną. Jeśli macie młynek do kawy, możecie je zrobić samodzielnie, mieląc ziarena kaszy jaglanej i kaszy gryczanej.

Co potrzebujemy?

500 g mąki gryczanej
150 g mąki jaglanej
100 g mąki ryżowej, może być też mąka ziemniaczana
650 ml letniej wody
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 i ½ łyżeczka soli

Jak przygotowujemy?

Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowy
Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowyBeMam

Krok 1:
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Proponuję zmiksować (jeśli się da) lub ugnieść ręcznie.

Krok 2:
Masę przekładamy do nasmarowanej oliwą lub olejem formy. Czekamy ok. 40-50 minut aż wyrośnie.

Krok3:
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut.

Robi się i piecze błyskawicznie, więc można się szybko zabrać do jedzenia

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas