Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowy
Uwielbiam pieczywo, więc w ostatnim czasie specjalizuję się w różnych chlebach bezglutenowych.

Poniżej podaję w przepisie 2 mąki: jaglaną i gryczaną. Jeśli macie młynek do kawy, możecie je zrobić samodzielnie, mieląc ziarena kaszy jaglanej i kaszy gryczanej.
Co potrzebujemy?
500 g mąki gryczanej 150 g mąki jaglanej 100 g mąki ryżowej, może być też mąka ziemniaczana 650 ml letniej wody 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 i ½ łyżeczka soli
Jak przygotowujemy?

Krok 1: Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Proponuję zmiksować (jeśli się da) lub ugnieść ręcznie. Krok 2: Masę przekładamy do nasmarowanej oliwą lub olejem formy. Czekamy ok. 40-50 minut aż wyrośnie. Krok3: Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Robi się i piecze błyskawicznie, więc można się szybko zabrać do jedzenia