Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowy
Uwielbiam pieczywo, więc w ostatnim czasie specjalizuję się w różnych chlebach bezglutenowych.
Poniżej podaję w przepisie 2 mąki: jaglaną i gryczaną. Jeśli macie młynek do kawy, możecie je zrobić samodzielnie, mieląc ziarena kaszy jaglanej i kaszy gryczanej.
500 g mąki gryczanej
150 g mąki jaglanej
100 g mąki ryżowej, może być też mąka ziemniaczana
650 ml letniej wody
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 i ½ łyżeczka soli
Jak przygotowujemy?
Krok 1:
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Proponuję zmiksować (jeśli się da) lub ugnieść ręcznie.
Krok 2:
Masę przekładamy do nasmarowanej oliwą lub olejem formy. Czekamy ok. 40-50 minut aż wyrośnie.
Krok3:
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Robi się i piecze błyskawicznie, więc można się szybko zabrać do jedzenia