Chleb wyspiarski i kanapki z łososiem
Przepis Sary La Fountain. Przepis na 10-15 kromek.

Składniki
- 400 ml kwaśnego mleka
- 35 g drożdży
- 150 ml otrąb
- 150 ml mąki żytniej
- 150 ml piwa słodowego
- 150 ml syropu z brązowego cukru
- 150 ml nasion kopru włoskiego
- 400 ml mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 100 ml mrożonego szpinaku
- 1,5 łyżeczki szpinaku
- 1 łyżeczka spiruliny
- 1 łyżeczka soli morskiej
Składniki
- do skrapiania
- 300 ml wody
- 3 łyżki syropu
Składniki
na kanapki z łososiem
- 1 chleb wyspiarski
- 500 g lekko osolonego łososia
- masło
- koperek
Przygotowanie:
Ogrzej kwaśne mleko do temperatury dłoni. Wmieszaj drożdże, dodaj otręby, mąkę żytnią, piwo słodowe, syrop i nasiona kopru włoskiego. Stopniowo dodawaj mąkę orkiszową.Rozmroź szpinak. Dodaj pastę wasabi, szpinak, kumin, spirulinę i sól morską. Wyrób do gładkiej konsystencji. Formę posmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny.
Zmieszaj wodę z syropem. Piecz chleb w dolnej części piekarnika w 175 st. C przez dwie godziny, skrapiając wodą z stropem.
Pokrój chleb na kromki i posmaruj masłem. Nałóż plasterki łososia i dekoruj koperkiem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.