​Chleb wyspiarski i kanapki z łososiem

Przepis Sary La Fountain. Przepis na 10-15 kromek.

Kanapki z łososiem
Kanapki z łososiemmateriały prasowe

Ogrzej kwaśne mleko do temperatury dłoni. Wmieszaj drożdże, dodaj otręby, mąkę żytnią, piwo słodowe, syrop i nasiona kopru włoskiego. Stopniowo dodawaj mąkę orkiszową.

Rozmroź szpinak. Dodaj pastę wasabi, szpinak, kumin, spirulinę i sól morską. Wyrób do gładkiej konsystencji.  Formę posmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny.

Zmieszaj wodę z syropem. Piecz chleb w  dolnej części piekarnika w 175 st. C przez dwie godziny, skrapiając wodą z stropem.

Pokrój chleb na kromki i posmaruj masłem. Nałóż plasterki łososia i dekoruj koperkiem.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Przepis na pieczarki faszerowaneInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas