Chleb wyspiarski i kanapki z łososiem
Przepis Sary La Fountain. Przepis na 10-15 kromek.
Ogrzej kwaśne mleko do temperatury dłoni. Wmieszaj drożdże, dodaj otręby, mąkę żytnią, piwo słodowe, syrop i nasiona kopru włoskiego. Stopniowo dodawaj mąkę orkiszową.
Rozmroź szpinak. Dodaj pastę wasabi, szpinak, kumin, spirulinę i sól morską. Wyrób do gładkiej konsystencji. Formę posmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny.
Zmieszaj wodę z syropem. Piecz chleb w dolnej części piekarnika w 175 st. C przez dwie godziny, skrapiając wodą z stropem.
Pokrój chleb na kromki i posmaruj masłem. Nałóż plasterki łososia i dekoruj koperkiem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.