Reklama

Reklama

​Chleb wyspiarski i kanapki z łososiem

Przepis Sary La Fountain. Przepis na 10-15 kromek.

Składniki

  • 400 ml kwaśnego mleka
  • 35 g drożdży
  • 150 ml otrąb
  • 150 ml mąki żytniej
  • 150 ml piwa słodowego
  • 150 ml syropu z brązowego cukru
  • 150 ml nasion kopru włoskiego
  • 400 ml mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 100 ml mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki szpinaku
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Składniki - do skrapiania

  • 300 ml wody
  • 3 łyżki syropu

Składniki na kanapki z łososiem

  • 1 chleb wyspiarski
  • 500 g lekko osolonego łososia
  • masło
  • koperek

Przygotowanie:

Reklama

Ogrzej kwaśne mleko do temperatury dłoni. Wmieszaj drożdże, dodaj otręby, mąkę żytnią, piwo słodowe, syrop i nasiona kopru włoskiego. Stopniowo dodawaj mąkę orkiszową.

Rozmroź szpinak. Dodaj pastę wasabi, szpinak, kumin, spirulinę i sól morską. Wyrób do gładkiej konsystencji.  Formę posmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny.

Zmieszaj wodę z syropem. Piecz chleb w  dolnej części piekarnika w 175 st. C przez dwie godziny, skrapiając wodą z stropem.

Pokrój chleb na kromki i posmaruj masłem. Nałóż plasterki łososia i dekoruj koperkiem.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje